Rova Spine

Project Year:2021

Typology: Hospitality

Location: Rovaniemi

Competition Entry

  The archetype of granary originally known as “Njalla” in Uralic was a fundamental idea behind the architecture of the Arctic Hotel. Njalla was built to store grains and harvest outside the living units. This structure used to be elevated from the ground and stands on a timber log to protect food from animals and snow. The structure used to serve as a storage unit for the residents so that they can have food in extreme winters. This specific style of construction saves the indigenous living culture of the land and stands on a minimum footprint. The hotel is designed around the concept of “Njalla”. Design Blocks are raised from the ground and are standing on wooden stilts over the landscape of the site. This Approach retains the contours and landscape of the site.

The design is developed around the axis lines of aurora borealis and Santa Claus village. The main structure sits on the hilltop surrounded by birch trees. Architecture is composed along the East-West axis opening up towards Aurora Borealis. A circular wooden colonnade buffer marks the entrance of the hotel. The colonnade connects the restaurant with the hotel entrance drop-off. The roof of the restaurant is sloped to make a viewing deck for visitors. Open to the sky communal space with hot water baths on a wooden deck over a stone platform is an outdoor extension of the spa. Slender Design blocks are arranged in a linear manner to preserve the treescape of the context. Architecture is composed of wooden pillars, concrete slabs, glass, and polycarbonate panels. Vertical timber columns frame the panels of Glass and Polycarbonate. These panels add different levels of transparency. Polycarbonate provides insulation and adds translucency to the architecture.